Home Interviews Interview med Christian, der har været “Skibums” i Les Arcs

Interview med Christian, der har været “Skibums” i Les Arcs

0
Interview med Christian, der har været “Skibums” i Les Arcs

Christian har levet 3. mdr. som skibums i Les Arcs. I dette interview vil han fortælle hvordan det er at være skibums, hvordan man finder lejlighed og hvilken destination man bør vælge.

Fortæl kort om dig selv:

Christian Sabbatår SkibumsHejsa – mit navn er Christian Sodemann, jeg er 22 år, bor i Aarhus og læser til dagligt erhvervsøkonomi og innovation på Aarhus universitet, nærmere betegnet deres Business and Social Sciences afdeling. Jeg er igang med mit 3. år, og får derfor min bachelor til sommer (så er det snart tid til sabbatår igen 😉 ).

Mit studie er dog min anden prioritet, da jeg pt. driver en online virksomhed med 3 andre studerende, hvor vi sælger elektronik – den hedder evermart.dk – et super spændende projekt som jeg er glad for at have startet. Jeg har egentlig altid været tiltrukket af handel, økonomi og markedskræfter, inden universitetet gik jeg på innovations linjen på HHX i Viby J (den kan i øvrigt anbefales – det er super spændende at arbejde med innovation hvis man har flair for kreativ nytænkning!).

Det er dog som sådan ikke mig dette interview skal handle om, men derimod om mine 3 måneder i alperne i forbindelse med mit sabbatår mellem HHX og Universitetet, en oplevelse der aldrig vil blive glemt, og som jeg håber at kunne gentage igen en dag!

Hvorfor bruge sit sabbatår som skibums?

Jeg har egentlig altid været ekstremt passioneret omkring ski -og snowboard, og det gælder både på bjerget, men også atmosfæren omkring skiløbet. Jeg har selv stået på ski ca. siden jeg kunne gå, og har hvert år gået og glædet mig mere til skiferie end fødselsdag og juleaften. Derfor var det oplagt at mit sabbatår skulle bruges på min store passion.

Jeg var dog den eneste i hele den gruppe vi tog afsted, der havde stået på ski så længe, en af de andre drenge havde kun været på én skiferie før, da han besluttede sig for at tage 3 måneder i alperne. Man behøver derfor på ingen måde at være hardcore ski – eller snowboard løber når man tager afsted, der er massere af tid til at lære det!

At være skibums er det fedeste, og det er en verden for sig selv. Det er fantastisk at komme ned i lejligheden efter en kanon dag i dyb powder, tage et spil fifa med de andre skibumser, og så ellers på afterski er i min verden en perfekt dag. Når du er afsted som skibums, får du et fantastisk sammenhold, i den gruppe du er sammen med, og derudover får du dyrket en masse motion og virkelig rykket nogle grænser, hvis du bliver ved med at presse dig selv.

Arbejde som skibums eller ej?

At være skibums som jeg var, er noget anderledes end at være skiguide eller instruktør. Er du skiguide har du et fultidsjob, der involvere både skiløb, men også en masse andre ting om eftermiddagen og aftenen, mens skiinstruktør kun er i dagtimerne hvor du underviser andre i at stå på ski. Skiinstruktør kræver en uddannelse, og den koster (mener det var omkring 20-30.000 kr.- da jeg var afsted i 2012), men du får så også løn og som regel betalt kost/logi. Ski-guide kræver ikke uddannelse, men du står naturligvis bedre i forhold til at få et job, hvis du har en guide uddannelse på CV’et.

At være skibums betyder at du som udgangspunkt ikke har et job, men det kan sagtens lade sig gøre at søge på diverse barer og restauranter som afrydder/tjener/bartender, og tjene lidt til din sæson. Der er mange muligheder, men for mig stod valget klart: jeg skulle ikke arbejde mens jeg var skibums. Jeg havde dedikeret et helt år til disse 3 måneder, og gået og drømt om det i flere år op til. Derfor skulle oplevelsen nydes fuldt ud.

Jeg siger ikke, at det ikke kan være fedt at arbejde som guide/instruktør/bartender, men jeg ønskede ikke at bruge min onsdag formiddag på at hente gæster i lufthavnen, eller holde intromøde, hvis der lige var faldet 1 meter frisk powder. Derudover vidste jeg, at jeg skulle afsted et år i forvejen, så jeg tog et fuldtidsjob hele efteråret efter min studenter eksamen, og sparede penge nok op til at klare mig en hel sæson.

Det skal i øvrigt siges, at man kommer ret langt for det, det normalt koster for en instruktør eller guide uddannelse, så jeg vurderede at det bedre kunne svare sig at bruge pengene på en lejlighed, når jeg kun skulle afsted i 1 sæson.

Hvad er vigtigt at undersøge inden man tager afsted som skibums?

Først og fremmest er det ekstremt vigtigt, at man finder en destination, der stemmer overens med ens forventninger til sæsonen. Ønsker man at feste i 3-5 måneder, skal man tage til et område, hvor der er fed afterski som f.eks. St. Anton, Mayrhofen, Ischgl, Bad Gastein (er så vidt jeg ved rimelig billigt), Val T osv. Her vil man virkelig kunne holde et marathon af en fest, da der er gang i den hver eftermiddag og aften, fra sæson start til slut sådan cirka. Så er man til fest kan Østrig generelt anbefales.

Ønsker man som vores gruppe at få rigtig meget ud af sit skiløb, er et bedre match nok et af de større franske områder, hvor der er mere varieret terræn og flere kilometer pister. Dette kan f.eks. være Les Arcs (hvor vi var – fantastisk område, på trods af at det er forholdsvis ukendt), Val Thorens, Tignes/Val d’isere, Alp d’huez osv. Rigtig mange tager til de store klassiske destinationer som St. Anton, Val Thorens, Ischgl osv. da det er anerkendte områder, og der er mange danskere. Det skal dog bemærkes at disse destinationer koster kassen fordi udbyderne af lejlighederne/liftkort osv. godt ved at de har et godt produkt, der er attraktivt.

For vores vedkommende havde vi følgende krav:

  • Stort område (der skal være varieret skiløb)
  • Ekstremt vigtigt at der er gode offpist muligheder
  • Liftkort og lejlighed skal være til at købe for fornuftige penge
  • Der må gerne være afterski og fest, men det er mindre væsentligt (det er der næsten i alle områder)

Vi søgte rigtig meget rundt på nettet efter lejligheder i samtlige ski områder i Europa næsten (og kørte endda derned i September – men mere om det senere) Til sidst fandt vi ud af at Les Arcs i Frankrig var et perfekt match for os (på trods af at vi aldrig havde hørt om det før) og det priser vi os lykkelige for – det var et fantastisk område, og faktisk et af verdens største. En rigtig god grund til hvorfor man ikke nødvendigvis skal tage til et af det store og mere anerkendte områder. 

Dyb powder i høj klasse!
Dyb powder i høj klasse!

Hvordan finder man et godt sted at bo?

Sabbatår SkibumsNår du skal finde en god lejlighed at bo i under sæsonen er der som udgangspunkt 2 metoder: 1: Tag ned til det ønskede område og gå fra dør til dør 2: Brug internettet og tag kontakt.
Som de fleste andre startede vi med at søge efter lejlighed hos de store etablerede udbydere på markedet.

Der er flere danske og udenlandske, der har mange lejligheder fordelt fordelt ud over Europa, USA og Japan. Vi fandt dog lyn hurtigt ud af, at det var aaaalt for dyrt i forhold til hvad vi ønskede at betale, og det var derfor ikke en god løsning.

Vi valgte i stedet at tage fat i private, først over hjemmesider, der arbejdede med private udlejere, der lejede lejligheder ud på sæson basis (kan huske der var en del – de kan ret hurtigt findes på Google), men da det ikke gav meget held brugte vi en metode som ikke så mange kender, men som er ekstremt effektiv.
Skibums i sabbatårVi havde fundet ud af at lejen i Les Arcs generelt var meget lav for lejligheder, og det så ud til at være et perfekt område til os. Vi fandt derfor en masse hjemmesider, der formidlede private lejligheder på ugebasis, og så startede vi ellers fra en ende af. Alle de lejligheder, der passede vores behov i forhold til størrelse og placering fik en mail eller en besked på hjemmesiden. 9/10 vendte tilbage med afslag, da de af den ene eller den anden grund ikke var interesseret i sæson udleje, men vi fik faktisk nogle forskellige muligheder.

Bl.a. fik vi en mail fra en kvinde, der havde en lejlighed selv, den var desværre lejet ud, men til gengæld havde hun en veninde, der havde arvet en lejlighed fra sin mor. Kvinden var gravid og havde derfor ikke tid til at få den lejet ud på ugebasis eller få den på internettet i forhold til sæsonen. Hun kunne i øvrigt oplyse at lejligheden var brændt ned sæsonen forinden, så den var komplet istandsat og hun regnede med at prisen ville ligge på omkring 18.000 kr.- for sæsonen inkl. alt. Vi kunne nærmest ikke få armene ned, denne lejlighed var PERFEKT og den kostede kun 1/3 af prisen i forhold til de etablerede.Den lå lige ud til en lift, lige over det centrale torv med alle barerne og indkøbsmuligheder, og vi kunne få den for en slik. Udlejeren kunne sagtens have taget dobbeltpris, men alternativet for hende var en tom lejlighed hele sæsonen.

Alternativt havde vi fået lejligheder stillet til rådighed i St. Anton og Val T der kostede mellem 50.000 og 70.000 for en sæson. Vi sparede derfor godt og vel 30.000 kr.- som vi i stedet kunne bruge på liftkort og udstyr. Det var så min historie. Det skal lige tilføjes at jeg kunne fortsætte flere sider endnu, og fortælle om alle de fede oplevelser der var i min sæson som skibums i mit sabbatår. Det var virkelig de bedste 3 måneder i mit liv, og jeg kan klart anbefale det til alle, der ønsker at leve en sæson som skibums i deres sabbatår.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here