Au pair

Hvad vil det sige at være au pair?

Au pair er fransk og betyder oversat til dansk ”på lige fod med”. Som au pair opholder du dig hos en værtsfamilie, og selve navnet betyder, at du indgår i familien ”på lige fod med” de andre medlemmer. Som au pair hjælper man til hos sin værtsfamilie med lettere husligt arbejde
(reglerne i forskellige lande er bl.a. med til at bestemme, hvor hårdt arbejde man må lave). Det vigtigste arbejde man foretager sig hos sin værtsfamilie, vil i langt de fleste tilfælde være børnepasning. Herudover kunne opvask og rengøring også indgå i de daglige gøremål.

Et ophold som au pair indbefatter både kost, logi og løn (måske ville lommepenge være et mere dækkende ord), mens rejseudgifter, forsikring mm. er noget, du selv skal stå for. Det er muligt at finde en værtsfamilie og være au pair over hele verden, men der er selvfølgelig nogle lande, hvor det er lettere end andre. I både USA og Frankrig er det almindeligt at have en au pair til at hjælpe til i hjemmet. Aldersmæssigt ligger au pairs typisk på mellem 18-25 år.
Længden af et ophold som au pair kan variere alt efter, hvilken aftale man indgår med sin værtsfamilie, men normalt bor man hos sin familie i ca. et år. Som au pair rejser man ofte gennem en organisation, som hjælper én med at finde en værtsfamilie i det land, man gerne vil opholde sig i. Både denne organisation og også kirken i det pågældende område, hvor man er au pair, arrangerer i nogle tilfælde møder med andre au pairs i området. Dette er en måde, hvorpå man får skabt en kontakt til andre unge, som man kan dele sine erfaringer og tanker med.

Selvom nogen måske kunne tænke at opgaven som hjælper i en familie kun er for piger, er dette ikke tilfælde. Der er størst efterspørgsel efter piger, men det er bestemt også muligt at blive au pair, hvis man er dreng!

Hvorfor vælger man at blive Au Pair?

Et af de primære formål med at være au pair er at lære et nyt sprog. Som en del af en familie i et fremmed land, bliver du kastet ud i at skulle snakke et andet sprog. Mange steder forventer værtsfamilien, at man kan gøre sig forståelig på forhånd, men ikke at man kan snakke sproget flydende. Nogle steder er det endda muligt at tage et sprogkursus, imens man er au pair, for at lære sproget.

Hvordan bliver man Au Pair?

Før man bliver au pair, skal man selvfølgelig vælge det land og det område, man gerne vil opholde sig i, mens man er af sted. Det mest normale herefter er at finde en organisation, som man rejser igennem, og som også hjælper med alle de praktiske ting i forbindelse med rejsen.

En anden mulighed som også eksisterer, er at finde en side på nettet, hvor man kan lave en kort præsentation af sig selv eller læse opslag fra familier, der søger au pairs. Man kan herefter rette henvisning til bestemte familier, man finder interessante eller vente på, at der er nogen, der svarer på ens opslag. (Nederst på siden er anført nogle af disse hjemmesider)

Fordele ved at være Au Pair:

En af fordelene ved at være au pair er selvfølgelig hele oplevelsen ved at bo hos fremmede mennesker, rejse og være væk hjemme fra i så lang tid.

Derudover kan man være næsten sikker på, at når man kommer hjem har man lært et nyt sprog ned til mindste detalje. Man behøver ikke sidde med sine skolebøger, men man bliver kastet ud i det. Denne måde at lære på er sjov og udfordrende.

Samtidig med at man arbejder, tjener man også penge (lønnen afhænger af hvor du rejser hen – tjek den!), som jo kan bruges på at forsøde ens liv.

Opholdet inkluderer som sagt også både mad og ophold. At være au pair kan derfor ift. mange andre muligheder i sabbatåret være en ”billig” rejsemulighed.

En anden fordel er også, at du kombinerer arbejde i sabbatåret med rejse. Der er nærmest frit valg i forhold til, hvor du vil rejse hen, og du kan derfor komme til netop det land eller den by, som du allerhelst vil opleve.

Du får samtidig mulighed for at lære kulturen rigtig godt at kende, da du jo bliver en del af den i op til et år, modsat hvis man blot rejser opholder sig i et område i en kortere periode. Au pair er altså kombinationen af en rejse og et arbejdsophold, hvor du på én gang tjener penge, lærer et nyt sprog og en ny kultur at kende.

Ulemper ved at være Au Pair:

En af ulemperne ved at være au pair er, at du er bundet til en bestemt familie og et bestemt område. Selvom det dog skal siges at det i mange tilfælde er muligt at løse sig af sin kontrakt.

Derudover kan det også være en ulempe, at det er i en rigtig lang periode, du er væk. Dette afhænger selvfølgelig af, hvem du er som person, da der er nogen, der gerne vil bruge hele sit sabbatår på at være væk.

En anden ulempe er at du bruger et helt år på at arbejde, og det er ikke alle, der vil bruge deres sabbatår på det. Men dette afhænger igen af, hvad du gerne vil.

Før du rejser ud som Au Pair:

Sørg for at du har tjek på alle regler, inden du tager af sted. Der er regler mht. lommepenge, arbejdstid, arbejdsopgaver, og det gælder om at sætte sig grundigt ind i disse ting, før du rejser. Specielt reglerne om opholdstilladelse/visum i det pågældende land er vigtige! Hvis du ikke har et kørekort, så skal du nok overveje, om du vil være au pair, da der er mange familier, der efterspørger au pairs med kørekort.

Hjemmesider for dig, der gerne vil være Au Pair:

AuPairCare hjælper med at arrangere au pair rejser på siden: https://www.aupaircare.dk/

En af de største au pair sider er siden: http://www.aupair.com/. Her er der både mulighed for at finde en værtsfamilie i USA, Europa & Australien.