Interview med Mads, der har rejst som Backpacker i sit sabbatår

Fortæl kort om dig selv:

Jeg hedder Mads og er 21 år gammel. Efter at have færdiggjort handelsgymnasiet valgte jeg at holde ét sabbatår, hvor jeg bl.a. arbejdede fuldtid og senere tog ud at backpacke. Nu studerer jeg på Aarhus Universitet.

Hvad foretog du dig i dit sabbatår?

Jeg brugte de første 6 måneder af mit sabbatår på at arbejde og spare penge sammen til en backpackerrejse. Jeg havde i gymnasiet fundet ud af at jeg gerne ville rejse som backpacker, og flybilletterne var derfor allerede bestilt inden jeg blev student. Jeg valgte at bruge mine 4 måneder som backpacker i Thailand, Australien, New Zealand & Fiji.

Min tur forløb i grove træk som nedenstående 
I Thailand startede jeg ud med at tage PADI dykkercertifikater på den thailandske ø Koh Tao. Det er et af de billigste steder i verden at tage sit dykker certifikat, og jeg blev så vild med dykning at jeg også tog et ”Advanced Open Water” kursus oveni. Efter at have brugt omkring 6 dage på dykning, tog jeg videre til øen Koh Phangan, hvor der senere skulle være Fullmoon Party. 10.000 mennesker, der fester igennem på en tætpakket strand iklædt neonmaling og i festhumør er et MUST hvis du tager til Thailand.

I Australien havde jeg hjemmefra booket et Greyhound bus pas fra Melbourne til Cairns (Op ad østkysten). Her var jeg blandt andet på en 4-dages surf camp fra Sydney til Byron Bay. Jeg var derudover også på en 3-dages dykkertur, hvor vi sejlede ud på The Great Barrier Reef. Det var vildt at dykke i verdens største koralrev, og jeg så da også både havskildpadder og hajer. Af de 11 dyk jeg havde i Australien, må de 2 natdyk, hvor man dykker ned med lommelygte, nok have været den vildeste oplevelse.Dykning Sabbatår

Efter at have brugt omkring 5 uger i Australien med dykning og surfing var det tid til at rejse til New Zealand. I New Zealand havde jeg ligeledes valgt at købe et bus pas, da man på den måde, hurtigt kommer til at møde nye mennesker. I New Zealand startede jeg på sydøen med oplevelser som hvalsafari, gletschervandring, bjergvandring og bungy jump. Jeg gik senere den kendte rute ”Tongario Crossing” inkl. bestigning af Mount Doom (se billedet), og det var bl.a. noget jeg ikke havde planlagt hjemmefra. Denne tur er et MUST hvis du skal til New Zealand og har friske ben. En anden vild ting jeg også prøvede i New Zealand var at springe i faldskærm ud over Lake Taupo, som er New Zealands største sø. Det var fantastisk vejr, vanvittig udsigt og en ting jeg aldrig vil glemme.

Efter at have brugt omkring 5 uger i New Zealand, sluttede jeg min backpacker rejse af med 2 uger på Fiji øerne. Jeg havde købt en pakke hvor man kom rundt på 5-6 forskellige meget små øer. På Fiji snorklede jeg med babyhajer, og oplevede nogle af de lækreste sandstrande i verden. Ellers gik tiden med at ligge i hængkøje, drikke Kawa (Fijiansk drik) med de lokale og spille beachvolleyball.

Hvorfor valgte du at tage ud som backpacker?

Jeg valgte at tage af sted som backpacker fordi jeg tænkte at det var her jeg fik størst mulig frihed for mine penge, samt muligheden for at komme så langt væk hjemmefra som muligt. Jeg ønskede med min rejse at komme i uvante omgivelser, udfordre mig selv, og prøve en masse ting som jeg måske aldrig får muligheden for igen. Når man rejser som backpacker og bor på hostels møder man desuden enormt mange unge mennesker fra hele verden, ift. hvis man selv lejede en bil og kørte rundt.

Hvis man kun holder 1 sabbatår, passer det ligeledes godt ind hvis man arbejder den første halvdel af året, og rejser den anden halvdel. Det passede hvertfald rigtig godt rent vejrmæssigt ift. de lande jeg besøgte.

Surfing Australien Sabbatår

Hvad husker du, som den bedste oplevelse som backpacker?

Det er svært at fremhæve én ting, som værende den bedste oplevelse på turen. Man kan virkelig nå mange ting, og se mange steder på 4 måneder. Hvis jeg skal fremhæve 5 ting, bliver det nok faldskærmsudspring over New Zealands største sø, dykning på 30 meters dybde i Thailand, bungy jump, ”Tongario Crossing” og surfer camp som nogle af de bedste oplevelser.

Faldskærmsudspring Sabbatår

Hvis du havde muligheden, ville du så ændre noget?

Jeg ville måske have lavet min rejse mere ”åben”, forstået på den måde at jeg ikke ville have tilmeldt mig så mange ture, inden jeg tog afsted. For det første er det oftest billigere at bestille når du kommer derned, og for det andet giver det mere frihed, ift. hvis man møder nogle man har lyst til at rejse med. Jeg mødte nemlig
nogen på min tur, jeg gerne ville have rejst lidt med, men fordi jeg skulle være bestemte steder, på bestemte tidspunkter, gjorde det dét umuligt.

Er backpacking noget, du vil anbefale til andre?

At rejse hjemmefra på en backpacker rejse alene, kan for mange godt virke skræmmende. Men jeg vil bestemtanbefale at man gør det. Man vokser rigtig meget som menneske, møder en masse mennesker, og får oplevelser for livet. Det er klart at man føler sig mere sikker hvis man rejser med en ven, men man går så også glip af en masse ting, og interessante mennesker, hvis man rejser sammen med en anden. Jeg har hvertfald fået nogle oplevelser og mødt nogle mennesker jeg aldrig var faldet i snak med, hvis jeg havde rejst med en kammerat.

Det at rejse som backpacker giver også en enormt stor frihed. Du kan rejse til alle lande i hele verden, og du er ikke låst på samme måde, som hvis du tager afsted på højskole.

 

Hvad er dine fremtidsplaner?

Min backpacker rejse gav mig en helt enorm stor rejselyst, og jeg må da indrømme at jeg ofte har tænkt om det var nok kun at holde 1 sabbatår. Jeg rejser mindst 3-4 gange årligt, men dog ikke til ligeså fjernt liggende lande som Australien og New Zealand og Fiji.
Min store rejselyst har ligeledes gjort at jeg vil studere mindst et semester i udlandet, i løbet af min uddannelse.

Dine bedste råd til andre, der overvejer at backpacke?

Jeg var i tvivl om det at rejse alene så længe, var noget jeg ville kunne klare. Men efter grundige overvejelser valgte jeg at gøre det alligevel – og jeg har ikke et sekund fortrudt det. Så hvis du går med nogle af de samme overvejelser synes jeg bestemt du skal overveje at tage alene afsted – man vokser nemlig enormt meget som menneske af at være 4 måneder på egen hånd.

Sørg for at have en ”åben rejseplan”, så du har mulighed for at lave ændringer undervejs, hvis du møder spændende personer. Jeg synes desuden at du skal overveje at lave nogle aktiviteter der flytter dine grænser –
du vil ikke fortryde det. Selvom jeg brugte mange penge på min tur, har det været alle pengene værd.

Det vigtigste råd jeg har til andre må være at man skal sørge for at få noget ud af sit sabbatår. Man får måske aldrig muligheden for at rejse ud på samme måde igen, og ét er helt sikkert: du får minder for livet!

 

14 COMMENTS

 1. Hej Mads.
  Lyder som en fed tur du har haft!
  Jeg har planlagt at tage et sabbatår og tage ud og backpacke, til de samme lande som du nævner. Bare et par måneder længere 🙂
  Hvor mange penge brugte du ca. på dine 4 mdr. som backpacker?
  Kh.
  Michelle

  • Hej Michelle.
   Tak for din kommentar.
   Jeg har været ude at rejse, så derfor det sene svar 🙂
   I alt i de 4 måneder jeg var afsted brugte jeg ca. 75.000-80.000. Det kunne helt sikkert gøres billigere (og dyrere) men jeg er super glad for alle oplevelserne jeg fik, og ville ikke have været nogle af dem foruden.
   Hvis du har andre spørgsmål er du velkommen til at skrive igen.
   Mvh. Mads

 2. Hej Mads.

  Det lyder som en vildt fed rejse du har været på. Jeg skal også selv ud at rejse til næste år, men lidt længere end de 4 måneder. Har du nogle gode råd til mig eller et godt sted at bestille sin flyrejse hvis jeg vil starte i Australien også rejse derfra til Thailand. Det skal helst ikke være et planlagt rejse da jeg gerne vil have at det er lidt frit, jeg tænker på kilroy osv. Helst bare et rejseselskab.

  Mvh. Mathias

  • Hej Mathias.

   Først og fremmest tak for din kommentar.
   Jeg bestilte mine flybilletter igennem Jysk Rejsebureau og de kostede ca. 16.000 i alt (jeg havde dog bestilt billetterne 6 måneder før afrejse). Hvis du skal til Thailand og Australien tror jeg godt du kan finde billigere billetter, både på egen hånd, men også igennem et rejseselskab. Jeg fløj med Qatar Airways til Thailand hvilket er et super flyselskab.

   Ift. råd ville jeg som du selv nævner ikke lave for mange planer eller bestille for mange ture hjemmefra. Der er f.eks. mange små rejsebureauer i Australien hvor du kan gå ind og bestille dine ture og det var det jeg gjorde da jeg bestilte ture til f.eks. Fraser Island, Whitsundays og en 3-dages dykkertur ud på Great Barrier Reef.

   Har du flere spørgsmål er du selvfølgelig meget velkommen til at skrive igen – enten her eller på sabbataar (snabel-a) mail.dk 🙂

   Mvh. Mads

 3. Hej Mads – lyder som en helt vildt fed rejse!
  Jeg skal selv ud at rejse til februar til blandt andet Sydney, New Zealand og Fiji. 🙂
  Har du nogle gode råd til billige steder at bo, billige ting at lave, og ting man bare SKAL se?
  Vi skal kun være i Sydney i 4 dage, da det er en mellemlanding, New Zealand skal vi være i 1 måned, hvor vi allerede har lejet en campervan og så fiji i 3 uger. Og vi ville rigtig gerne tage et dykkercertifikat – ved du hvor det kan gøres billigt i nogle af disse lande? 🙂

  Mvh Cecilie

  • Hej Cecilie.
   Tak for din kommentar.
   I Sydney boede jeg på Wake Up Hostel http://www.wakeup.com.au/ hvilket ikke var det billigste, men super faciliteter og diskotek/bar i kælderen. I bør selvfølgelig se Opera Huset, Sydney Harbour Bridge & Bondi Beach. Wake Up har ofte gratis rundvisninger hvor de viser netop disse steder i Sydney.
   NZ must do´s er Franz Josef Glacier, Tongario Crossing http://www.tongarirocrossing.org.nz/ og hvis i er til action så både Bungee Jump, Black Water Rafting http://www.waitomo.com/black-water-rafting.aspx, White Water Rafting og Sky Diving (her kan jeg anbefale http://www.skydivetaupo.co.nz/). Da I har lejet en bil bør i ellers bare tage på en masse ture og hiking trips da New Zealands natur er vanvittig smuk.
   Ift. dykning tog jeg mine Certifikater i Thailand (Koh Tao) og ellers har jeg “kun” dykket i Great Barrier Reef, Australien, så her kan jeg desværre ikke give nogle gode råd. På Fiji er der dog både fantastisk dykning og snorkling, samt rig mulighed for at få en god tan.
   Har du flere spørgsmål er du selvfølgelig meget velkommen til at skrive igen – enten her eller på sabbataar (snabel-a) mail.dk 🙂
   Mvh. Mads

 4. Hej Mads 🙂
  Hvor tog du dit dykkercertifikat på Koh Tao? Sidder selv lige nu og skal vælge.
  Glæder mig til at høre fra dig.
  Mvh.

  • Hej Josephine.
   Tak for din kommentar.
   Jeg tog begge dykkercertifikater hos “Coral Grand Divers”. Jeg havde kun bestilt Open Water kurset hjemmefra (gennem Kilroy), og tilkøbte så Advanced kurset dernede. Der ligger dog adskillige dykkerskoler på Sairee Beach, så du har en del at vælge imellem 🙂
   Mvh. Mads

 5. Hej Mads 🙂

  Jeg vil selv meget gerne opleve de helt samme lande, og jeg har lige snakket med Jysk Rejsebureau omkring det, og jeg kunne læse mig frem til, at du også har brugt det.?! Så jeg tænkte på, hvad du egentlig synes om det? 🙂 synes du det var alt for låst og dyrt eller var det dejligt, at en del var planlagt og betalt for? 🙂
  Jeg er selv lidt på vildspor, da jeg på den ene side gerne vil rejse frit, men jeg fik at vide derinde, at mange ture ville være smarte at bestille hjemmefra, da de ellers ville være alt for dyre.. 🙂
  Jeg håber du kan svare på og forstår dette spørgsmål 😉
  Hilsen Julie

  • Hej Julie
   Jeg var fint tilfreds med Jysk Rejsebureau og det gav en vis sikkerhed at fly, nogle ture (bl.a. hele Fiji turen) og de første hostel/hotel overnatninger var booket på forhånd i hvert land.
   Det låste dog lidt af turen, og da jeg undervejs mødte nogle andre unge, jeg godt kunne have tænkt mig at rejse videre med, var jeg træt af at have booket på forhånd, da det ikke passede ind i de ture jeg havde købt hjemmefra.
   Skulle jeg på turen igen, ville jeg derfor gøre den mere åben 🙂
   Mvh. Mads

 6. Hej Mads!

  Jeg er meget inspireret af din rejse og bliver mere og mere hooked på at holde et sabbatår, når man læser rejser som denne!
  Jeg er dog i tvivl om noget…

  Hvor mange lande kan du anbefale at man vælger at rejse rundt i, hvis man vil rejse i en 4-5 måneder?
  Jeg tænker, kan man komme til at vælge “for mange”?

  Hilsen Ida

  • Hej Ida
   Fedt at du bliver inspireret til at holde et sabbatår – det kan jeg virkelig kun anbefale!
   Som du selv nævner er der en risiko for, at man kommer til at vælge for mange lande, og dermed føler sig “mættet” på oplevelser den sidste del af rejsen. Så hvis det blot er for at “krydse et land af bucket listen”, vil jeg fraråde dig at vælge alt for mange.
   Der er dog stor forskel på hvor lang tid man bør afsætte til hvert land, men sørg for ikke at have et alt for stramt program. Jeg var super glad for fordelingen af tid på min rejse, men savnede engang imellem fleksibilitet til at ændre i rejseplanen.
   På 4-5 måneder burde du sagtens kunne nå (og nyde!) 4-6 forskellige lande, men det er meget subjektivt fra person til person 🙂
   Mvh. Mads

 7. Hej Mads. Super spændende og inspirerende indlæg. Jeg har gået med stortset samme tanke, som du havde, inden du begik dig ud på dette vilde eventyr. Jeg er dog virkelig meget i tvivl med opsparingen til en lignende backpacker ferie. Jeg går i 3.g og valgte ikke at arbejde dette år, da jeg lægger meget fokus i skolen, så jeg har formentlig til sommerferien en mindre opsparing bestående af nogle SU-rester. Hvilket arbejde havde du, som på et halvt år gav dig råd til rejsen? Og kunne du betale rejsen fuldt ud gennem pengene, du tjente det halve år inden?

  • Hej Feroz
   Pengene jeg brugte på min 4 måneders tur (ca. 75.000-80.000) var ikke blot tjent på 6 måneder, men også gennem de foregående 3-4 år bl.a. som salgsassistent i et supermarked.
   Husk at Asien er meget billigere at rejse i end f.eks. Australien og New Zealand, så hvis du får muligheden vil jeg virkelig anbefale dig at tage afsted, også selvom det måske bliver i kortere tid eller til færre/andre destinationer end du først havde forestillet dig. Jeg kender endnu ingen, der har fortrudt, at de tog ud af rejse i deres sabbatår 🙂
   Mvh. Mads

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here