Guide

Hvad vil det sige at være Guide?

At være guide vil sige at man arbejder for et rejseselskab, som oftest i udlandet, for til gengæld at få logi og løn. Som guide har man hele verden som sin arbejdsplads, og kun rejseselskabernes destinationer sætter grænser for hvor du kan komme hen at arbejde. Arbejdet som guide er dog mere end bare et arbejde, det er en livsstil, hvor man på mange måder udfordrer sig selv, og oplever andre landes spændende kulturer på en og samme tid.

Du skal dog ikke tro at det er ren badeferie at være guide, for det primære ved jobbet går selvfølgelig ud på at hjælpe rejseselskabets gæster, med hvilke problemer de nu måtte have.

Hvad laver en Guide?

Som guide kan du komme til at lave en masse forskellige ting, men den primære opgave er at yde en god service overfor rejseselskabernes mange gæster.

Af arbejdsopgaver kan du komme til både at skulle assistere gæster i lufthavnen ved både ankomst og afrejse. Du kan også blive børneguide, stå for sports- og andre aktiviteter og diverse udflugter. Der er altså noget for enhver smag, men du skal være klar på at blive kastet ud i lidt af hvert.

Som guide i dag skal man desuden også være indstillet på at sidde på kontor og hjælpe kunder over SMS, e-mail og telefon. Jobbet som guide går altså kort sagt ud på, at hjælpe kunderne så godt som muligt, med de midler man nu har til rådighed.

Det hele skal dog ikke kun gå op i arbejde, for du har jo også fritid når du arbejder som guide. Som hovedregel har du 1-2 ugentlige fridage, som du selv bestemmer hvad skal bruges på. Du har alt afhængig af destinationen også siesta (dvs. fri midt på dagen). Her kan man tage med andre guider ud at spise frokost, hoppe en tur i poolen eller smutte en tur på stranden. På de fleste destinationer arrangerer man også forskellige fællesudflugter og aktiviteter sammen med hinanden når arbejdsdagen er slut. Du har altså rig mulighed for at opleve din destination på egen hånd, når arbejdsdagen er slut.

Hvor meget tjener man som Guide?

Lønnen som guide afhænger meget at hvilket rejseselskab man er tilknyttet. Ofte er logi indregnet i lønnen, som derfor ikke er specielt høj sammenlignet med danske lønninger. Du kan derfor forvente at tjene alt mellem 5-8.000 danske kroner udbetalt. Du tjener selvfølgelig mere alt afhængig af erfaring og jobtitel. Det skal altså ikke være for at spare penge op , at du skal vælge at blive guide, men bare rolig, du skal nok tjene nok til at kunne dække dine udgifter mens du er afsted.

Hvor kan man blive Guide henne?

Man kan vælge at blive guide på flere forskellige måder. Den mest ”normale” måde at blive guide på, er dog at tage på guideskole. I Danmark er det Service & Co., der uddanner flest guider hvert år, og langt størstedelen af alle guider ender med at komme i job efterfølgende.

Hvor længe kan man arbejde som Guide?

Der er ikke nogen grænse for hvor længe man kan arbejde som guide. Dog betyder din erfaring dog noget, når du skal ansøge om destination. Du har således større mulighed for at komme et eksotisk sted hen, hvis du har arbejdet som guide i flere sæsoner. Så måske du skulle overveje at være guide i mere end bare 1 år?

Hvad kræver det for at blive Guide?

Der er nogle få adgangskrav du skal opfylde for at kunne blive guide:

  • Du skal være over 18 år gammel
  • Du skal have kørekort til bil
  • Du skal være god til dansk i både skrift og tale
  • Du skal have gode kundskaber i engelsk
  • Gymnasiel uddannelse eller uddannelse indenfor servicebranchen (HHX, HTX, STX, HG, HF eller lignende)

Derudover er det selvfølgelig kun en fordel hvis du har:

  • Tidligere udlandserfaring
  • Har kundskaber i nordiske sprog (Norsk, Svensk, osv.)
  • Har en oprigtig interesse i at arbejde med mennesker

Fordele ved at arbejde som Guide

Der er en masse fordele ved vælge at blive guide. For det første får man en masse fede oplevelser, samtidig med at man er i udlandet. Mange af ens medguider ender desuden med at blive venner for livet, og man får en masse arbejdserfaring man senere kan skrive på sit CV. Den største fordel af alle er dog den enorme personlige udvikling man går igennem ved at arbejde som guide.

Ulemper ved at arbejde som Guide

At være guide er dog ikke altid verdens mest fantastiske job. Man tjener f.eks. ikke ligeså meget som hvis man arbejde tilsvarende timer i Danmark. Derudover skal man huske at man er der for gæsternes skyld og skal ofte stå til rådighed for dem 24/7.