Home Højskole i Danmark Interview Højskole i Danmark

Interview Højskole i Danmark

1
Interview Højskole i Danmark

Fortæl kort om dig selv:

Mit navn er Emil Lykkeskov, jeg er 22 år gammel og går for tiden på Aarhus School of Business and Social Sciences, hvor jeg læser Ha-Almen. Jeg er født i Vejle men har levet det mest af mit liv i Århus, så vil kategorisere mig selv som århusianer! Efter folkeskolen tog jeg direkte på handelsgymnasiet (HHX) hvor jeg tog studieretningen Økonomi med Finansiering. Økonomi med Finansiering er en studieretning med fokus på Matematik (A-niveau), Virksomhedsøkonomi (A-niveau) og Finansiering (C-niveau). Efter at have færdiggjort min handelsskoleuddannelse, synes jeg at det blev tid til at holde en pause, hvilket jeg gerne vil fortælle lidt om i dette interview.

På nuværende tidspunkt læser jeg som sagt HA-Almen. Ved siden af studiet bruger jeg en del tid på min blog mitophold.dk. Derudover har jeg et spændende studiejob hos Bilka.dk (webshoppen), hvor jeg laver en masse analysearbejde over, hvad de forskellige besøgende foretager sig på hjemmesiden. Som du sikkert kan regne ud er der nok at se til!

Hvad foretog du dig i dit/dine sabbatår?

Allerede inden jeg var færdig på HHX vidste jeg, at ville holde et sabbatår. Jeg var kørt træt i det boglige og trængte til at prøve noget nyt. Jeg var dog meget i tvivl om hvad det ”nye” skulle være. I en længere periode gik jeg med tankerne om at jeg skulle ud på en udenlandsrejse til Australien og New Zealand og leve livet som backpacker, jeg havde allerede haft de indledende samtaler med et rejsebureau, som skulle hjælpe mig med at realisere drømmen.

Men sådan gik det ikke. Jeg var for langsom til at sige ja tak til rejsen og lige pludselig blev rejsen meget dyr fordi flybilletterne ikke blev booket. Jeg valgte derfor at takke nej tak til rejsebureauet og måtte finde på noget andet.

Min mor foreslog mig at tage en tur på højskole. Hun havde kun hørt om folk, der havde været glade for at tage på højskole, og tænkte at det måske var noget for mig. Indledningsvis var jeg ret afvisende. Jeg kan huske, at jeg tænkte ”Hvad skal jeg da på en højskole? Jeg er lige blevet færdig med min ungdomsuddannelse også foreslår min mor mig at tage på højskole!?” Jeg valgte dog at undersøge det der ”højskole” lidt nærmere og i den forbindelse er hjemmesiden Højskolerne.dk utrolig anvendelig.  Jeg startede med at jeg bestille Højskolekataloget, som er et katalog hvor man kan læse om de forskellige højskoler, hvad de kan tilbyde og hvad der er af muligheder på højskolerne.

Højskole i Danmark - Sabbatår

Overvejelser når man skal starte på højskole

Nogle af de kriterier jeg havde for valget af højskole var blandt andet:

  • Fleksibel i forhold til længden af mit ophold
  • Fleksibel i forhold til sammensætningen af fag
  • Økonomien skulle kunne hænge sammen

Da jeg var i tvivl om hvorvidt jeg ville ud at rejse efter højskolen eller om jeg ville arbejde noget mere i en butik inden jeg skulle starte i skole igen, var det vigtigt for mig at højskolen var fleksibel i forhold til hvor lang tid opholdet skulle vare.

Derudover var jeg ikke så meget til de højskoler, hvor du melder dig til en fast linje og kører efter et fastsat program. Jeg ville rigtig gerne have muligheden for at dyrke en masse sport og motion. Men samtidig ville jeg også gerne udfordres på andre områder. Derfor ville jeg gerne have muligheden for at vælge nogle fag som jeg ikke nødvendigvis ville have valgt ellers. Mere om dette senere.

Sidst men ikke mindst skulle det hænge sammen økonomisk. Jeg havde en god opsparing med fra mine mange år med fritidsarbejde, men jeg ønskede ikke at bruge alle pengene, da jeg også skulle have muligheden for at starte den webshop op som jeg drømte om, når jeg blev færdig med at gå på højskole.

Efter noget research af de forskellige højskoler fandt jeg frem til en højskole som jeg synes var særlig interessant. Uldum højskole med sloganet frihed til forskellighed fangede min opmærksomhed. Her var det muligt at sammensætte sin egen ”linje” eller fagpakke på højskolen. Der var mere end 60 fag at vælge imellem, hvoraf mange af dem ville udfordre mig og min tankegang.

Desuden var det muligt at dyrke en masse sport og motion, og der var flere alternative sportsformer som tiltalte mig. Sidst men ikke mindst var det slet ikke svært at få til at hænge sammen økonomisk set. Jeg fandt ud af at staten betaler cirka 2/3 af opholdet. Prisen ligger på cirka 1000 kroner pr. uge (4000 kroner pr. måned) for denne beskedne pris får man et stort værelse som deles med en anden person (det er også muligt at få eneværelse), mad (og det er rigtig god mad) samt undervisning og en rigtig fed oplevelse som man aldrig vil glemme.

Efter at have været på besøg på højskolen, hvor jeg blev vist rundt af en flink kontordame og fik mulighed for at snakke med nogle af de elever som gik på skolen, var jeg solgt. Det var her jeg skulle tilbringe det næste stykke tid.

En typisk dag på højskole

Det er naturligvis forskelligt fra højskole til højskole hvordan det fungerer. Men en typisk dag på Uldum Højskole så cirka sådan ud:

7.45-8.15 Morgenmad i spisesalen

8.15-8.45 fællessamling med beskeder og højskolesang

8.45-9.10 Morgenrengøring og klargøring til dagen

9.10-11.50 Første fag

12-12.30 Middagsmad i kantinen og beskeder samt post

13.30-15.15 Andet fag

15.30-16.30 Tredje fag

18-18.30 Aftensmad

De enkelte dage var dog meget forskellige og fagene ligger forskelligt, nogle dage er der aftenundervisning andre dage har man fri. Fritiden blev for det meste brugt på interessegrupper, hvor elever opretter en ”begivenhed”. Det kunne f.eks. være volleyball hver mandag aften, film i cafeen om tirsdagen eller noget helt tredje. Det er fuldstændig op til eleverne på højskolen.

Om fredagen er der fredagscafe, hvor man kan få lov at give den gas og drikke sig i hegnet hvis man har lyst til dette. I weekenden er det meget op til en selv hvad man vil lave. Lørdag og Søndag er der skiftevis forskellige gange på skolen som arrangerer en temaweekend, hvor der sker forskellige ting og festen om lørdagen er ofte bygget op om et tema. Ellers går det meste af ens fritid med at være sammen med de mange nye venner som man møder på højskolen.

Billede fra MGP fest i cafeen

Højskole i Danmark - Sabbatår.dk

Hvorfor valgte du at bruge dit/dine sabbatår på denne måde?

Grunden til at jeg valgte at bruge en del af mine 2 sabbatår på at tage på højskole, var fordi jeg gerne vil prøve en anderledes oplevelse. Jeg havde lyst til at udfordre mig selv og prøve mine grænser af. Jeg var en meget genert person før jeg begyndte på højskole, og jeg havde svært ved at snakke med piger på grund af min generthed.

På højskolen fik jeg for det først udfordret mig selv på det sociale plan såvel som det faglige plan. Jeg lærte rigtig mange spændende mennesker at kende og blev langt mere selvsikker og udadvendt i løbet af mit ophold på Uldum Højskole.  Derudover mødte jeg rigtig mange spændende personligheder som tænker og agerer helt anderledes end mig. Jeg er meget liberalistisk i mit synspunkt og det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er mange med socialistiske holdninger på en højskole (det afhænger naturligvis af hvilken højskole man vælger). Det at gå op og ned af personer som tænker anderledes end en selv er utroligt lærerigt, man lærer at se på tingene fra en anden synsvinkel også selvom man ikke er enig i hvad de andre mener.

Fagligt blev jeg udfordret ved, at vælge nogle fag som jeg ellers aldrig troede, at jeg skulle have. For eksempel har jeg haft drømmetydning, forelskelsespsykologi, hiphopdans og mange andre fag som har udfordret mine holdninger og udviklet min personlighed. Udover at have alle disse ”alternative” fag havde jeg naturligvis også en masse sport, som var noget af det, jeg rigtig gerne ville have.

Netop fagene leder mig hen til en af grundene til at jeg valgte at tage på højskole – mulighederne for at prøve noget anderledes og blive udfordret på en anden måde end man er vant til.

Hvis du skal fremhæve nogle oplevelser du havde i dit/dine sabbatår, hvilke skulle det så være?

Der er to ting som jeg vil fremhæve fra mine 2 sabbatår:

  1. Højskoleopholdet
  2. Mit arbejde i Bilka Tilst

Som du sikkert allerede har læst har jeg været utrolig glad for mit ophold på Uldum Højskole. Opholdet var oprindeligt tænkt til at skulle vare 2 måneder, men da de 2 måneder var ved at være gået kunne jeg simpelthen ikke stoppe. En af fordelene ved Uldum Højskole var at de ikke gik så højt op i hvor lang eller hvor kort tid man gik der. Og med god grund! Når man først har prøvet at være på højskole, stopper man ikke medmindre der er en god grund til at stoppe. Jeg valgte at forlænge mit ophold med 2 måneder og det er en af de bedste beslutninger jeg har taget i mit sabbatår.

Ud fra mit ophold på højskole vil jeg især nævne det at have mødt så mange fantastiske mennesker som har været med til at danne mig som menneske og har givet mig rigtig meget selvtillid. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor jeg ville være, hvis ikke jeg havde været på højskole.

Udover højskoleopholdet havde jeg fornøjelsen af at arbejde i Bilka Tilst både før og efter mit højskoleophold. Jeg startede så lavt som man overhovedet kan starte – nemlig som vareopfylder fra 6-9, 5 dage om ugen. Jeg må have gjort det godt for efter knap 2 måneder blev jeg forfremmet og blev ansvarlig for Cykler og Auto i Bilka Tilst. Jeg husker det tydeligt og var utroligt stolt over det. Det var hårdt som bare pokker, men en helt vildt fed oplevelse. Jeg havde utroligt meget at lære, men fik rigtig meget ansvar fra mine chefer som viste mig tillid og ansvar. Oplevelsen i Bilka Tilst startede den positive udvikling som højskoleopholdet senere byggede ovenpå!

Hvis du havde muligheden for at ændre noget i forbindelse med dit/dine sabbatår, hvad skulle det så være?

Jeg fortryder egentlig ikke noget i forbindelse med mine 2 sabbatår. Jeg kunne helt sikkert også have nydt godt af et udenlandsophold – men er sikker på at højskoleopholdet har udviklet mig mindst lige så meget som person.

Vil du anbefale andre at bruge deres sabbatår på samme måde som dig?

Jeg vil helt klart anbefale dig at tage en tur på højskole. Det har uden tvivl været det bedste jeg har gjort for mig selv i mit liv hidtil. Ikke alene fik jeg mødt rigtig mange spændende mennesker og fik skabt nogle venskaber som stadigvæk er blandt de stærkeste jeg har på trods af at jeg kun gik på højskole i 4 måneder. Derudover var jeg også så heldig at møde en pige, som jeg senere skulle gå hen at blive kærester med.

Jeg har derfor skrevet et lille afsnit til dig der overvejer at tage på højskole.

Gode råd til dig der gerne vil/overvejer at tage på højskole

Hvis du står i en situation, hvor du snart skal til at tage hul på dit sabbatår eller allerede har gjort det og overvejer hvad du skal give dig til i dit sabbatår, så vil jeg helt klart anbefale dig at overveje et højskoleophold.

Det første jeg vil gøre er at gå ind på hjemmesiden højskolerne.dk, og bestille ”Højskolekataloget” (Det er gratis) – derudover kan du kigge lidt rundt på hjemmesiden og læse lidt om de forskellige højskoler og finde links til de forskellige højskolers hjemmeside.

Når du modtager kataloget vil jeg anbefale dig først at tænke over nogle af dine interesser og hvad du har af krav til højskolen.

Det kunne f.eks. være at du interesser dig for sport, og derudover gerne vil udfordres ved at have nogle fag som du ikke lige umiddelbart selv ville have valgt. Derudover kan det være du har nogle krav til hvor lang tid dit højskoleophold skal være/må være. Når du har gjort dig disse tanker læser du kataloget igennem og noterer de skoler som du finder interessante.

Efter at have funder frem til 1, 2 eller 3 forskellige højskoler vil jeg anbefale dig at tage ud at besøge højskolerne. Det giver utrolig meget at komme ud og blive vist rundt på skolen og mærke stemningen. Hvis du besøger højskolen har du muligheden for at snakke med nogle nuværende elever som helt sikkert vil fortælle dig en masse om hvordan det er at være højskoleelev på lige netop denne højskole.

Held og lykke med jagten på et fantastisk højskoleophold!

Hvad er det vigtigste du har lært i dit/dine sabbatår? 

Jeg har lært utroligt meget om mig selv og andre mennesker. Først og fremmest vil jeg sige at det vigtigste jeg har lært, er at jeg er blevet mere selvsikker og har fået mere selvtillid. Derudover har jeg lært rigtig mange flinke mennesker at kende som jeg stadigvæk ser jævnligt efter at jeg er stoppet på højskolen. Alt i alt har det været en fantastisk oplevelse, som jeg ikke vil være foruden.

1 COMMENT

  1. Uldom højskole kan virkelig anbefales. Vidunderligt tid og har givet mig så meget, både personligt og fagligt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here