Home Arbejde i Udlandet Sabbatår – et år, der varer hele livet

Sabbatår – et år, der varer hele livet

0
Sabbatår – et år, der varer hele livet

Rigtig mange unge mennesker drømmer om at tage et sabbatår, og rejse ud og opleve verden efter endt uddannelse eller mens de stadig er i gang med en videregående uddannelse. For mange unge bliver det dog ved drømmen – ofte fordi de ikke får den rette opbakning og rådgivning ift. mulighederne – og det er en skam! Mit navn er Mia V. og jeg vil i dette indlæg hjælpe dig på vej, ved at forklare dig dine muligheder. Jeg arbejder til dagligt ved DANexplore.dk samt tilbringer pt. et år sabbatår med at rejse.

Sabbatår - Et år der varer hele livet

Et sabbatår er din mulighed for at opleve verden (eller bare dele af den) og samtidig lære dig selv bedre at kende. Ja, det lyder måske som en kliché, men som du også kan læse i de mange indlæg her på siden, så er et sabbatår den fedeste oplevelse du kan give dig selv. Ikke bare fordi du får et fantastisk år, men fordi det ene år vil præge dig resten af dit liv. Du lærer fx at udfordre dig selv og teste dine grænser af, du får sat dit liv i perspektiv, og du lærer at klare dig selv. Et sabbatår giver dig en uddannelse, som du ganske enkelt ikke får på nogen institution.

Hvad er mulighederne?

Når du først har besluttet dig for at tage et sabbatår, så venter der en periode med planlægning og opsparing af penge til rejsen. Hvis du ikke allerede ved hvordan du vil rejse og hvor du vil hen, kan det være en rigtig god idé at snakke med andre, der har brugt et sabbatår på at rejse. Du kan også klikke rundt her på siden og lade dig inspirere.

Giraf Sabbatår

Der findes flere måder at rejse på ifm. dit sabbatår. Fx:

Backpacking

Glem alt hvad der hedder forfængelighed og luksuriøse charterrejser. Når du rejser som backpacker oplever du naturen og kulturen du rejser i på absolut nærmeste hold!

Du skal være indstillet på at klare dig med et minimum af baggage og bekvemmeligheder, for du skal kunne bære alle dine ejendele i din rygsæk. Tanken kan måske være lidt skræmmende i starten, men når først du er afsted, vil du blive afhængig af den frihedsfølelse du får, efter at have sagt ”på gensyn” til de materielle goder, du troede, du ikke kunne leve uden

Rejs alene eller sammen med venner – du kan også møde andre backpackere undervejs, som du vælger at slå dig sammen med. Det er en fleksibel rejseform, hvor du frit kan ændre planer og ruter efter forgodtbefindende. Verden ligger åben! Vil du have hjælp til planlægningen, så kan mine kolleager ved DANexplore være til rådighed (læs mere her). Læs også mere omkring backpacking her på Sabbataar.

Trekking

Trekking minder lidt om backpacking, idet du rejser til fods og med et minimum af baggage. Her er der dog i større grad fokus på selve vandringen som rejseform og her vil du oftest følges med flere trekkere samt en kyndig guide.

Trekking er en fantastisk rejseform, fordi du kommer til at opleve steder, der ikke kan nås på andre måder end til fods. Bestig fx Kilimanjaro eller Mt. Kenya i Afrika, vandrer i Atlasbjergene i Sahara eller oplev New Zealands naturrigdomme til fods. Trekking kan være meget fysisk udfordrende. Vælger du denne rejseform, skal du derfor være indstillet på at det bliver hårdt og krævende – til gengæld får du en fuldstændig fantastisk rejseoplevelse.

Mt Kilimanjaro bestigning i sabbatår

Frivilligt arbejde

Når du arbejder som frivillig binder du dig til ét sted for en periode. Denne rejseform er for dig, der ikke nødvendigvis ønsker at opleve hele verden, men derimod ønsker at udfordre dig selv psykisk og fysisk gennem dit arbejde med mennesker i fattigere dele af verden, truede dyr etc.

Lær hvordan andre mennesker, som ikke er vokset op under samme vilkår som dig selv, lever eller måske endda kæmper for overhovedet at overleve. Her bliver du konfronteret med reelle problemer ude i verden, og du har at gøre med en rejseform, der for alvor giver dig helt nye perspektiver på tilværelsen.

Frivilligt Arbejde Sabbatår

Working Sabbatår

Har du ikke pengene til at rejse her og nu, men ønsker du ikke at bruge et halvt til et helt år på at spare op til rejsen? Så tag et sabbatår, hvor du simpelthen finder et arbejde ved din valgte destination, så du kan betale rejsen på den måde – det kunne fx være som tjener/bartender på en café, som ekspedient i butik eller lignende. Du binder dig naturligvis til nogle faste arbejdstider, men når du har fri, kan du bruge tiden på at udforske og nyde det område du rejser i. Når du bor og arbejder i en by i længere tid, vil du desuden opleve at blive en del af et fællesskab og måske få en masse nye venner.

Hop ind i sabbatåret

Hvordan vælger jeg så den rigtige rejseform?

Du kender dig selv bedst og ved derfor hvilken rejseform, der passer til dig. Det er dog ikke unormalt at være i tvivl om, hvad der er det helt rigtige. Brug derfor den tid du har brug for til at researche, læse blogs, snakke med familie, venner eller tag kontakt til andre, der har holdt sabbatår. Folk elsker at fortælle om deres rejseoplevelser, så tøv ikke med at kontakte nogen, du måske ikke kender, for at høre om deres rejseoplevelser. Hør hvad andre har erfaret og hvordan det rent faktisk føltes at udføre frivilligt arbejde, rejse alene eller bestige Mount Kilimanjaro. Det kan være betryggende og motiverende at høre om disse oplevelser fra nogen, der har oplevet dem på egen krop.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here