Home Højskole i Danmark Højskole i Danmark

Højskole i Danmark

0
Højskole i Danmark
Ry Højskole - Højskolerne/fotograf: Klaus Holsting

Hvad er en højskole?

En højskole er både et frirum og et sted for fordybelse. Du bor på højskolen, som bliver dit hjem for en lille halvt års tid. På højskolen dyrker du dine interesser, du får undervisning af de dygtigste lærere, og du lærer dig selv bedre at kende i mødet med en masse nye mennesker.

Masser af nye venner

Venner for livet – det lyder lidt som en kliché, men på højskolen møder du dine nye bedste venner. Du er på højskolen 24 timer i døgnet. Det er vildt intenst, og derfor bliver dine højskolevenskaber også meget stærke. I mødes om fælles interesser, fester sammen og deler en helt særlig oplevelse. Derfor er højskolen også et perfekt sted at møde mennesker fra hele landet – og fra resten af verden.

300 fag at vælge imellem

Højskolerne har fag som litteratur, filosofi og sprog, som du kender dem fra din tidligere skolegang. Men du vil opleve undervisningen på en helt ny måde, fordi alle eleverne selv har valgt deres fag og dermed brænder for det samme som dig.

Der er også en masse anderledes fag at vælge imellem. Det kan f.eks. være du har lyst til at spille masser af håndbold, lave keramik, få styr på din saxofonteknik, afprøve din interesse for robotudvikling, blive udfordret på dine politiske holdninger eller få et sug i maven på klatrevæggen.

Fagene kan kombineres på kryds og tværs, så du kommer ikke til at kede dig. Undervisningsformen er mere fri, end du er vant til. Du vil opleve, at dine lærere tager dig alvorligt og lytter til dine forslag. Ja, faktisk bliver dine lærere nærmest dine gode venner.

Bliv klogere på fremtiden

Nogle bruger deres højskoleophold til at blive mere afklarede omkring deres studievalg. Du får lov at prøve kræfter med dine interesser og finde ud af, hvad du virkelig brænder for. På højskolen kan du også forberede dig til optagelsesprøve på fx journalisthøjskolen, scenekunstskolerne, musikkonservatoriet, politiskolen eller designuddannelser. Du kan også bare se dit ophold som en tænkepause – et rum, hvor du kan prøve dig selv af og blive klogere på hvem du er.

Læring uden eksamen

Noget af det allerfedeste ved højskolen er, at du får lov at lære en masse, uden at der er en eksamen til sidst. Du kan altså bare give den gas i undervisningen uden at være bange for at gøre noget forkert, som kan påvirke din årskarakter.

Der er heller ikke noget pensum eller en fast undervisningsplan. Derfor har du mulighed for at påvirke undervisningen og komme med forslag, så timerne kommer til at handle om lige præcis det, du synes er mest interessant.

Tag ud at rejse med din højskole

Lider du af rejsefeber? Et højskoleophold åbner en masse muligheder for at komme ud i verden. På de fleste ophold, vil der være en kortere studietur ud i verden. Du kan også vælge en højskole, hvor der er mulighed for at rejse ud i en længere periode i forbindelse med dit linjefag. Det kan være, du kommer til at arbejde som volontør i Indien, tager en skiinstruktøruddannelse i Østrig eller tager på trekkingtur i Canada. Verden ligger for dine fødder!

Hadsten Højskole - Højskolerne/fotograf: Klaus Holsting
Hadsten Højskole – Højskolerne/fotograf: Klaus Holsting

Er et højskoleophold noget for mig?

De fleste højskoleelever er mellem 18 og 25 år. Mange har taget en ungdomsuddannelse og bruger deres sabbatår på et højskoleophold. Men højskolen er for alle – du kan altid finde et kursus, som passer til dine ønsker. Det kan være, at du ikke har så lang tid at gøre godt med – så er et kort kursus måske noget for dig.

Du har måske en masse fordomme om, at det kun er hippier, der tager på højskole for at lave keramik og drikke urtete – men der er fag inden for alle slags interessefelter og du møder både den pæne pige, sportsnørden, biologientusiasten, gameren, flipperen, karriereræseren og alle de andre helt almindelige unge på et langt højskoleophold. Og hey – det er faktisk ret fedt at møde nogen, der måske er lidt anderledes end én selv.

En helt anderledes skolebænk

Har du brug for en pause fra den traditionelle skolebænk, er et højskoleophold en rigtig god mulighed. Her bliver skolebænken skiftet ud med fodboldbanen, kajakken, teaterscenen, kunstgalleriet, køkkenet, verden – ja, alt muligt andet end en hård stol og en tavle. Det forventes stadig, at du deltager aktivt i undervisningen, men du sammensætter helt selv dit skema og kan fokusere på at lære dét, du har lyst til.

Odder højskole - Højskolerne/fotograf: Klaus Holsting
Odder højskole – Højskolerne/fotograf: Klaus Holsting

Før du tager på højskole i Danmark

Søg inspiration på www.hojskolerne.dk, hvor du både kan blive klogere på, hvad du kan få ud af et højskoleophold, se film med tidligere elever og finde ud af, hvilke fag der udbydes.

Du skal have tjent lidt penge, før du kan komme på højskole. Et ophold på 5 måneder koster omtrent 30.000 – inklusiv kost, logi og undervisning. Dertil kommer de øl, flødeboller eller chips, du har lyst til at indtage i weekenderne.

Besøg en højskole

Når du har fundet en højskole, du kunne være interesseret i, så ring skolen op og tag evt. på besøg. På højskolerne kan du altid få en rundvisning, møde elever og lærere og se hvilke faciliteter skolen råder over. På den måde kan du få en rigtig god fornemmelse af stemningen det enkelte sted.

Hvert år i maj afholdes Højskolernes Dag, hvor mange skoler holder åbent hus. Her kan du også komme på besøg, og du kan også deltage i konkurrencen om at vinde 20.000 kr. til et højskoleophold.

Sådan finder du den rigtige højskole:

www.hojskolerne.dk kan du søge blandt de mange forskellige fag og finde frem til lige præcis den skole, der passer til dig! Følg også Højskolerne på www.facebook.com/hojskolerne og de andre sociale medier under #højskole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here